Projekt przebudowy wraz z aranżacją, wystrojem i wyposażeniem wnętrz pomieszczeń budynku Ministerstwa Spraw Zagranicznych przy Al. Szucha 23 w Warszawie,
Projekt konkursowy, grudzień 2009


Głównym założeniem estetycznym dotyczącym nowego wystroju wnętrz budynku Ministerstwa Spraw Zagranicznych było połączenie oryginalnych elementów jego wystroju oraz stylu, który one reprezentują, z nowymi technologiami i estetycznymi trendami charakterystycznymi dla XXI wieku.
Pierwotne elementy kształtowania i wyposażenia wnętrz, zarówno te architektoniczne, jak i meblarskie, zaprojektowane zostały dla tego budynku w stylu charakterystycznym dla okresu międzywojennego, który możemy w dużym uproszczeniu i bez wnikania w szczegóły określić mianem polskiej odmiany
art deco. W przedstawionym projekcie ta estetyczna idea została dodatkowo rozwinięta we współczesny nam sposób.

Ogólna kolorystyka wnętrza, tak jak poszczególne jego elementy, nawiązuje do kolorystyki, która wywodzi się z koloru marmurów tworzących podstawowa paletę kolorystyczną. Jasna posadzka kremowego marmuru z kontrastującymi, beżowymi i prawie czarnymi, geometrycznymi i rytmicznymi akcentami harmonizuje z naturalnym kolorem okładzin drewnianych oraz chromowo/ niklowym połyskiem elementów uzupełniających wystrój wnętrza.
Oryginalne, beżowe, z białymi żyłkami marmurowe okładziny filarów, z chromowanymi, stylizowanymi  głowicami, narzucają jednoznacznie kolor ścian i sufitów, które zaprojektowano w kolorze złamanej bieli.

Sufit zamykający przestrzeń klatki schodowej zaprojektowano jako układ sztucznych świetlików wykonanych z profili ze stali nierdzewnej, polerowanej, z wypełnieniem ze szkła piaskowanego, zabezpieczonego folią. Szklane płaszczyzny sufitu podświetlane są ukrytymi za ich konstrukcją źródłami światła.  

Układ posadzek nawiązuje do motywów geometrycznych charakterystycznych dla stylu art.deco. Każda z nowoprojektowanych posadzek została zaprojektowana w nawiązaniu do przestrzennego układu wystroju wnętrz, z charakterystyczną, kontrastującą kolorystycznie bordiurą wzdłuż ścian.


1
|
2
|
3
|
4