Projekt rozbudowy budynku mieszkalnego jednorodzinnego,    
Kraków, Wola Justowska, sierpień 2009


Przebudowa bryły budynku polega na uporządkowaniu/ wyprostowaniu fragmentu elewacji budynku oraz na przekształceniu wielokątnych wykuszów w wykusze prostokątne w rzucie, w nawiązaniu do geometrii dachu, która nie ulega zmianie. Zdecydowano o powiększeniu bryły garażu, a zjazd z ulicy na teren działki oraz do uzyskanego tym sposobem garażu dwustanowiskowego został przeniesiony do przeciwległego narożnika działki z równoczesną likwidacją zjazdu istniejącego.

Od strony zachodniej budynku została zaprojektowana oranżeria, a wejście główne oraz wyjście na taras zaprojektowany od strony południowej zostały zaakcentowane przeszklonymi pergolami.

Pomieszczenie garażu jest połączone z budynkiem mieszkalnym korytarzem/ śluzą. Zarówno poziom poddasza, jak i poziom piwnic nie ulegają przekształceniom kubaturowym. Nieznacznym zmianom ulegają rozwiązania funkcjonalne na tych kondygnacjach. Na poddaszu budynku zaprojektowano trzy sypialnie i trzy garderoby, a istniejące łazienki zostały powiększone. Pomieszczenia znajdujące się na poziomie piwnic przystosowano do potrzeb przyszłych użytkowników.

Poziom parteru uległ nieznacznemu przekształceniu przestrzennemu ze względu na przesunięcie południowej elewacji w nawiązaniu do znajdującej się powyżej zabudowy poziomu poddasza. Poprzez wyburzenie ścianek działowych oraz fragmentów ścian nośnych uzyskano bardzo rozległą, otwartą przestrzeń kuchni, jadalni i pokoju dziennego połączonego z oranżerią.



1
|
2
|
3
|
4